Welke alternatieve geneeswijzen zijn ‘in’?
Een jaar of twintig geleden werd je nog vreemd aangekeken als je vertrouwen legde in een alternatieve geneeswijze. Het was allemaal maar zweverig en kon toch zeker niet opboksen tegen artsen. Inmiddels zijn we als samenleving al een stuk positiever over de inzet van alternatieve geneeswijzen. Steeds meer mensen maken er gebruik van, verzekeraars bieden er aanvullende verzekeringen voor aan en sluiten contracten af met praktijken. Het aanbod groeit alleen maar. Maar wat zijn nu de alternatieve geneeswijzen waar we in Nederland het meest gebruik van maken? We zetten er hier vier op een rijtje.
Acupunctuur
Ondanks het scepticisme en de verwondering die er nog bij velen bestaat over acupunctuur, is het wel de meest populaire alternatieve geneeswijze in Nederland. Het wordt al duizenden jaren in de Chinese cultuur toegepast als behandeling voor een veelheid aan klachten. Dat gaat van hoofdpijn tot gewrichtsklachten en verslavingen. Het draait allemaal om energie (Qi). Acupunctuur beïnvloedt de huishouding van energie in het lichaam op een manier die het zelfherstellend vermogen in werking moet zetten. De meest bekende behandelmethode uit de acupunctuur is het plaatsen van dunne naalden in de huid, die ervoor zorgen het lichaam chemische substanties afgeven die dat zelfherstellend vermogen activeren. In principe zorgt acupunctuur, als correct uitgevoerd, niet meer voor bijwerking. Enkel wat vermoeidheid in het etmaal na de behandeling.
Homeopathie
Net als acupunctuur is homeopathie gericht op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In tegenstelling tot bij reguliere geneeskunde richten homeopathische geneesmiddelen zich niet op het chemische systeem van het menselijk lichaam. Twee principes zijn van belang bij homeopathie: middelen die bij gezonde personen juist ziekteverschijnselen oproepen kunnen andersom gebruikt worden om zieke mensen beter te maken, en het homeopatische geneesmiddel werkt steeds beter naar mate het middel meer verdund wordt en op een speciale wijze geschud wordt. Homeopathische geneesmiddelen zijn bijna altijd samengesteld uit verschillende middelen, alle met een eigen werking bij een bepaalde klacht. Kennis van homeopathie is van belang bij het kiezen van een geschikt homeopathisch geneesmiddel, omdat sinds juli 2012 de Geneesmiddelenwet dicteert dat op de verpakking of in de bijsluiter niet meer vermeld mag zijn waar het middel voor te gebruiken is.
Haptonomie
Haptonomie, ofwel haptotherapie, heeft ook flink aan populariteit gewonnen. Deze therapie wordt voornamelijk ingezet voor psychische klachten. Denk hierbij aan depressiviteit, het verwerken van trauma’s en stress. De behandeling draait om aanraking. Door de aanrakingen van de haptotherapeut is het de bedoeling dat de cliënt in contact komt met gevoelens die opgesloten zitten in zijn of haar lichaam. Daarbij wordt hetgeen in de weg zitten tussen de persoon en de opgesloten gevoelens ook voelbaar. Het in het hier en nu leven en het contact met anderen staat centraal. Veel mensen die haptotherapie hebben ondergaan zijn van mening er baat bij gehad te hebben.
Osteopathie
Hoewel de term osteopathie suggereert dat deze behandelmethode enkel op botten is gericht, wordt er bij osteopathie juist naar het hele lichaam gekeken. Alles van organen tot spieren en zenuwstelsel wordt betrokken bij de behandeling. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat plek waar de klacht ervaren wordt niet per se ook plek is waar de oorzaak ligt. Zo kan een rugklacht wijzen op een darmprobleem. De osteopaat werkt enkele en alleen met de handen. Daarmee gaat hij op zoek naar spanningen in het lichaam en de bron van het probleem. Dit pakt hij aan door corrigerende handgrepen toe te passen. Op deze manier bekijkt hij ook de beweeglijkheid van organen in het lichaam van de cliënt. Vastzittende weefsels maakt hij weer soepel, zodat ze weer in beweging gebracht kunnen worden. Bij de diagnose en behandeling wordt ook aandacht besteed aan het voorkomen van de terugkeer van klachten.
Van waarde
Het inzetten van alternatieve geneeswijzen is dus niet meer iets waar u zich van uw medemens om hoeft te schamen. Als u er baat bij heeft, is het van waarde. Gelukkig hebben verzekeraars dat inmiddels ook begrepen.